niedziela, 21 lutego 2016

roladki z fileta z farszem pieczone w piekarniku

Cześć Kochani! 

Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne roladki z farszem z pora, marchewki, szpinaku oraz sera. Jest to jedno z moich ulubionych dań, w takiej wersji jest nie tylko smaczny ale także efektownie wygląda. Wspaniała propozycja na rodzinny obiad ale równie doskonale sprawdzi się na domówce ;) 


Składniki na 4 roladki: 
  •  podwójna pierś z kurczaka
  •  przyprawa do mięsa
Nadzienie:
  •  1 por 
  •  sól
  •  1 marchewka
  •  szpinak (świeży lub mrożony)
  •  2 łyżki oliwy lub oleju
  •  15 deko sera żółtego
  •  2-3 łyżki majonezu
1. Filety z kurczaka myję, przekrawam na pół, po czym lekko rozbijam każdą pierś na płaski płat. Z obu stron posypuję przyprawą do mięsa, po czym wkładam na ok. godzinę do lodówki. 

2. Nadzienie: 


Umytego pora kroję w małe paski i przesypuję do miseczki - solimy i zostawiamy na 15 min aby zmiękł.
Startą na drobnych oczkach marchew wraz ze szpinakiem podsmażam na odrobinie oliwy lub oleju - po wystygnięciu dodaję do pora. 
Dodaje starty ser oraz majonez - mieszam wszystkie składniki. 

3. Na każdy płat mięsa kładę łyżką porcję farszu, zawijam w roladkę. 

4. Gotowe roladki wkładam na około 30 min do nagrzanego piekarnika. 



Moja propozycja podania: Roladki + pieczone ziemniaki + surówka z marchewki i jabłka z sokiem z cytryny



Jedliście już takie roladki? Oczywiści jeśli chodzi o farsz - można stworzyć wiele kombinacji lub po prostu wykorzystać to co zalega nam w lodówce ;) 

Pozdrawiam, Angelika :) 


5 komentarzy:

  1. Ooo nie! Takie pyszności o tej porze :D A przepis na pewno wypróbuję, pewnie nawet jutro ;d;d

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie ! Yummy!
    _______________
    www.justynapolska.com
    Fashion&Beauty Expert

    OdpowiedzUsuń