wtorek, 9 lutego 2016

Domowa Pizza inaczej - Zawijaniec

Cześć Kochani! ;

Już dłuższy czas chodziła za mną domowa pizza. Jakiś czas temu robiłam ją znacznie częściej... Ale tym razem postanowiłam zrobić ją w innej formie. Taka zawijana niespodzianka z bombą kaloriową! Żartowałam... Posiłek jak każdy inny, nie musicie mieć po jej zjedzeniu nawet najmniejszych wyrzutów sumienia ;) 



Składniki ciasta:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 dkg drożdży
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie ciasta:

1. W szklance letniej wody rozpuścić drożdże 

2. Do miski wsypać mąkę, olej, cukier, sól stopniowo dolewać rozpuszczone drożdże i mieszać łyżką a pod koniec ręką - wyrabiać ciasto (im dłużej wyrabiane wychodzi lepsze) aby powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi - dodać odrobinę mąki). Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.

3. W między czasie przygotować farsz. Według uznania. 
W moim zawijancu jest: kurczak w przyprawie gyros usmażony na oliwie z odrobiną chili (lubimy ostre dania), pieczarki, cebula, papryka oraz ser żółty.



Dodatek: sos czosnkowy. 4 łyżki majonezu, odrobina mleka, 2 ząbki czosnku oraz świeżo pokrojony koperek.

4. Gdy ciasto podrośnie rozwałkowujemy je na okrągło, smarujemy ketchupem lub przecierem pomidorowym oraz dodajemy ulubione przyprawy (u mnie zioła prowansalskie oraz bazylia).


5. Na ciasto nakładamy przygotowany wcześniej, wystudzony farsz i zawijamy ciasto w rulon.
6. Przekładamy na (odrobinę) posmarowaną margaryną blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez ok 15-20 min. Najlepiej sprawdzać czy jest dobrze upieczone ciasto od spodu. Jeżeli jest odpowiednio przyrumienione - można podawać! ;) 





Danie to należy do bardzo prostych i szybkich do przygotowania, jest doskonałe aby zaskoczyć gości na domówce lub zrobić kulinarną niespodziankę Mężczyźnie. Jak mówi przysłowie "przez żołądek do serca"  ja jak najbardziej wyznaję taką zasadę a Wy? ;) Pomyślałam, że skoro ostatnio coraz więcej czasu spędzam w kuchni to zacznę dodawać na bloga kulinarne wpisy, od dzisiaj będziecie je mogli znaleźć w zakładce "Bon Apetit". 

A wy robiliście już domową pizze lub jej zamienniki?? Może polecicie mi jakiś inny, sprawdzony przepis?? Wszelkie propozycje mile widziane :) 

Pozdrawiam, Angelika 



3 komentarze: